Onderhoud

Na de restauratie was de Vlijt weer in prima staat, maar aangezien de molen voortdurend in weer en wind staat is er geregeld onderhoud nodig om dat zo te houden. Dit betreft vooral schilderwerk, maar zo nu en dan is er meer nodig dan dat alleen.


2012

In de zomer van 2012 was het de bedoeling om de plankjes van de onderbouw te vervangen. Deze begonnen hier en daar slecht te worden. Ook zouden er schoren geplaatst worden om het geheel wat steviger te maken. Toen aan dit karwei begonnen werd bleek echter dat ook de fundering en een aantal stijlen behoorlijk slecht waren geworden. Er werd besloten om de gehele onderbouw en fundering dan maar te vernieuwen. Daartoe werd de molen opgevangen d.m.v. een steiger. De oude onderbouw is weggesloopt en daarna is de nieuwe onder de molen gebouwd. De nieuwe onderbouw is net als de oude bekleed met Zweedse potdeksels. De oude waren bruin geverfd, maar voor het gemak en omdat het makkelijker is in het onderhoud zijn de nieuwe planken 'geteerd'. Eind 2012 was de onderbouw klaar, op de deurtjes en ondersteuningsbalkjes voor de stellingschoren na. In de winter 2012/2013 heeft de molen daarom zonder stellingschoren gestaan.


2013

In 2013 zijn de deurtjes in de nieuwe onderbouw gezet en zijn de stellingschoren teruggeplaatst. De plankjes van de stelling zelf waren ook alweer slecht geworden, dus die zijn er afgehaald. Ook de zoomlatten van de wieken waren slecht en zijn vervangen. De heklatten zelf waren gelukkig nog goed. Verder moest de vangstok helaas vervangen worden. Deze brak een keer tijdens het vangen finaal doormidden. Op de onderstaande foto's is te zien dat er een tijdelijke vangstok aanzit. Inmiddels zit er een nieuwe aan, die net als de originele gemaakt is van een bezemsteel.

 

 

 


2014

In het voorjaar van 2014 is het dek van de stelling er weer opgetimmerd. De oude plankjes waren te slecht om weer te gebruiken. De nieuwe plankjes zijn gezaagd en geschonken door de overbuurman. Ze zijn van Bankirai, dus waarschijnlijk houden deze het wel even uit! Verder is in dit jaar het wiekenkruis geschilderd. Om alles grondig te kunnen verven zijn de windborden er daarvoor tijdelijk afgehaald.

 


2016

In dit jaar is de hele molen, met uitzondering van het wiekenkruis te schilderen. Er is begonnen met de kap. Daarbij is meteen het achterkeuvelens iets aangepast, om het wat meer op de grote Vlijt te laten lijken. Bij het schuren van de staart bleek dat er wat slechte plekjes aan de lange spruit en schoren zaten. Om dit goed te kunnen behandelen zijn alle schoren afgenomen.

 

 

Verder zijn de tussenlatjes van het stellinghek aangebracht. Dat klusje moest nog steeds een keer gedaan worden.

 Op het wiekenkruis na is nu de hele molen weer geschilderd. Het wiekenkruis is twee jaar geleden gedaan, dus dat kan er nog even mee door.